tiistai 6. elokuuta 2013

Naisen elämää ja Burka-kostaja!


Välillä sitä väkisin uutisia lukiessa miettii, millainen tämä maailma naiselle on. Tyttölapselle. 

No joo, onpa miehellekin ongelmia kasaantunut monella suuntaa tätä Tellusta. Ei sillä. Yhteisiähän ne monet ongelmat ovat. 

 

Naisena kuitenkin haavoittuvuus on omaa luokkaansa. Raskaudet, synnytykset köyhissä oloissa, kurjuuden ja tietämättömyyden keskellä. Tai monenlaisen väkivallan kohteeksi joutuminen. Se, ettei omia lapsiaan voi suojella juuri miltään isolta uhkalta. Yli ihmisen kokoiselta. Vaikka miten haluaisi. Ei yksikään äiti. No isäkään, jos oikein rytinäksi menee. (Itse uskon kuitenkin, että Suojelus on kuitenkin mukana, kaikessa. Tuo Korkein, maan matalimmassakin paikassa.) 

Mutta erityisesti se on aivan sietämätön ajatus, että monet naisena olemisen ongelmat osassa maailmaa ovat täysin turhia, miehen (ja/tai hänen uskontonsa so. pikemminkin uskonnon väärinkäytön) kasaamia taakkoja. Kun miettii vaikka naisen asemaa arabimaissa ym sellaista. Huh. Hiljattain täällä postailinkin Khaled Hosseinin vaikuttavasta kirjasta Tuhat loistavaa aurinkoa. En toista nyt itseäni mutta suosittelen kirjaa edelleen. Avartaa väkisin.Kaiken tämän vuoksi ilahduin kovasti lukiessani tänään pikku-uutisen Hesarista: 

"Pakistanissa ollaan otettu myönteisesti vastaan piirretty tv-sarja pehmeäpuheisesta naisopettajasta, joka muuttuu tarpeen vaatiessa mustapukuiseksi burka-kostajaksi. Sankaritar puolustaa tyttöjen oikeutta käydä koulua ja taistelee muutenkin väärintekijöitä vastaan. Burka-kostaja on ensimmäinen Pakistanissa tuotettu piirretty televisiosarja. Sen luojan Aaron Rashid on myös yksi ensimmäisistä ja kuuluisimmista pakistanilaisista pop-tähdistä. Rashidin mukaan 13-osainen sarja on saanut ylistävän vastaanoton ja sitä ollaan myymässä televisiokanaville Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Aasiaan."

"Urdunkielisen Burka-kostajan nimihahmo on naisopettaja, joka virka-aikansa ulkopuolella käyttää supervoimiaan taistelussa paikallisia roistoja vastaan. Nämä yrittävät sulkea tyttökoulun, jossa Burka-kostaja siviilissä työskentelee.

Lapsille suunnattu piirretty alkoi pyöriä Pakistanin televisiossa viime kuussa. Burka-kostaja on saavuttanut suuren suosion maassa, jonka luoteisosissa ääri-islamilainen Taleban on estänyt tuhansia tyttöjä käymästä koulua.
Tyttöjen koulutus on Pakistanissa muutenkin heikossa jamassa. YK:n tilastojen mukaan vain noin neljäsosa tytöistä käy ala-asteen koulussa.

Burka-kostaja elää kuvitteellisessa Halwapurin kylässä. Hänen siviilinimensä on Jiya, ja hän taistelee "tietämättömyyttä ja sortoa vastaan". (HYVÄ, HYVÄ! - Bloggarin korostus ja välihuomautus.)

Supersankari hallitsee kamppailulajien kovat otteet, mutta aseinaan hänellä on vain kirjoja ja kyniä. Hänen vihollisiaan ovat gangsteripomo Baba Bandook ja tämän liittolainen, korruptoitunut poliitikko Vadero Pajero.
Pakistanin englanninkielisessä lehdistössä on väitelty siitä, antaako Burka-kostajan taisteluasu väärän viestin. Burka on islamilaisissa maissa käytetty perinteinen naisten asu, joka peittää kaiken paitsi silmät.
Burka-kostajan taiteellinen suunnittelija Yousaf Ejaz kiistää, että asuvalinnalla haluttaisiin ajaa konservatiivisia arvoja.
"Olin lapsena Lepakkomiehen suuri ihailija, ja isoäidilläni oli burka." (Linkki uutiseen täältä).Kuvakaappaus googlesta.

Eikö olekin hienoa? Aseena vain kirjat ja kynät. Sivistys. Tietämättömyyttä ja sortoa vastaan. Tästä minä tykkään. Noh, naiselliset avut ("aseet") on kenties tosiaan pantu burkan alle piiloon, mutta yksi este kerrallaan näitä(kin) aitoja varmaan kaadetaan. Moni kai sanoo, että islaminuskoiset naiset valitsevat ihan itse burkan käytön. Heh, joo varmaan. Kun ei autoakaan näe sen alta turvallisesti ajaa. Eikä lapsilleen voi äiti näyttää edes hymyään. Vapaaehtoista, when pigs fly. It is as useful as a hole in the head, sanon minä. Ja joo, onhan niitä hiukan eri mittaan peittäviä huntuja. Mutta eipä niitä muutoin kuumissa ilmastoissa muilla naisilla juuri näy kuin pakon edessä näin peitetyillä.


Uskontoja kunnioitan, kyllä. Niissä on merkityksellisiä, todella hienoja(kin) sisältöjä. Niiden varjolla tuputettuja epätasa-arvoistavia (lue: sortavia) rajoitteita, käytäntöjä ja pakkoja, en. 


 "Opin, että heikot ovat julmia, ja että lempeyttä voi odottaa vain voimakkailta."             - Leo RostenKrisse Kamerunissa kehitysyhteistyö -projektin tiimoilta muutamia vuosia sitten. Avun kohteena vammaiset lapset.

Olen ollut mukana viemässä apua moninkertaisesti syrjäytyneille vammaisille lapsille Kamerunissa. Ehkä postailen aiheesta joku kerta lisää. 

Tuo matka muutti jotain minussa lopullisesti. Avun tarve oli niin huutava ja käsinkosketeltava. Sain myös monia arvokkaita ystäviä. Ja opin näkemään erityisesti naisten toisilleen antaman avun arvon, äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Hyvä (me) naiset!


"Sinun tulee antaa aikaasi kanssaihmisillesi. Vaikka se olisi miten pientä, tee jotain muiden puolesta - jotain mistä et saa palkkaa vaan etuoikeuden tehdä se."                     
                                                  - Albert Schweitzer,  Alexander Graham Bell

Vammaisjärjestö Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry kerää yhä edelleen varoja vammaisten lasten auttamiseksi Kamerunissa Akon ja Misajen kylissä. Katso lisää www.jaatinen.info . Kuvassa Krisse ystävystyy paikallisten lasten kanssa.

 
Mietteliäs Krisse


Naisissa on voimaa. Kaikkialla maailmassa. Eniten silloin kun yhdistämme voimamme ja terävät päämme!


"On vain kaksi tapaa elää elämää.
Ensimmäinen on kuin mikään ei olisi ihmeellistä.
Toinen on kuin kaikki olisi ihmeellistä."

                         - Albert Einstein


 


Toivotaan, että sivistys voi muuttaa maailmaa vähitellen yhä parempaan suuntaan. Ehkä siihen tarvitaan muutama burka-kostajakin joukkoon. Kirjojen, kynien ja koulutuksen lisäksi. Olen aina fanittanut Aku Ankan Taikaviittaa, Teräsmiestä, Mustanaamiota ja mitä näitä nyt onkaan - kaikenlaisia sarjakuvan avulla maailmaa parantavia trikoo-heppuja. Nyt on sitten yksi naispuolinen sankaritarkin saatu joukkoon. Hienoa! 

Onnea matkaan, Jiya!

Ps. Kuka on sinun suosikki sarjakuvasankarisi? Oikea supersankarisi? Onko sellaista? Olisi hauska kuulla! 
2 kommenttia:

 1. Jee, hyvä postausaihe - todella! Kiitos :)
  Ja ihan uusi tuttavuus tämä burkakostaja, kuulostaa pieneltä edistysaskeleelta tuolla maailmankolkalla.

  Jotenkin tunnen naisten aseman ja naisten asioiden olevan hyvin lähellä mun sydäntä. Naisten kaikenlainen syrjiminen ja dissaaminen siis tekee todella pahaa ja saa vihaiseksi. Ugh!

  Mun sarjakuvasankari on varmaankin Peppi Pitkätossu, joka hoitelee pikkurikolliset voimillaan ja kuitenkin lämpöisin ajatuksin :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Tuula kauniista sanoistasi.

  Joo, iloitaan näistä pienistäkin edistysaskeleista. Kynän, sanan ja kuvan voima on joskus mahtava eikä sitä kannata aliarvioida. No, siksihän se sananvapaus onkin niin tärkeää. Vaarallistakin joskus. Toivotaan jatkoa Jiyan seikkailuille.

  Voi, iki-ihana Peppi sitten! Mikä rohkeus ja hulvattomuus - hyvä valinta! Meiltä on vielä Vimmelby käymättä lasten kanssa, ehkä joskus ehdittäis sinnekin livenä. Onneksi on kirjat, leffat, Peppi -laulut, sitä odollessa.

  Ja onneksi on meillä Suomessa omasta takaa Muumi-mamma ja Pikku Myy...
  Mukavaa päivää sulle!

  Ps. Muiden lukijoiden suosikkeja? Sana on vapaa ja Krisse uteliaalla päällä.

  VastaaPoista

Kommentit, ideat, yhteistyö s-postiin tallessamaailma@gmail.com