sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ikuisia ajatuksia


Elämänohjeiden antaminen kuulostaa minusta jotenkin aina turhan juhlavalta. Suurelta, vastuulliselta. 
 Ahdistaisi, jos pitäisi osata semmoisia ihan satavarmaksi ja kaikkialla päteväksi asti antaa. Ja sepä onkin jo tehty varmasti monituisia kertoja, toisintojen toisintoina ;)

Vaan jotain osuvaa on mielestäni tavoitettu näissä huikean vanhoissa jo 1300-luvulla kootuissa mietteissä. Jopas! Wanhassa vara parempi. Joskus.

Lue ajatuksen kanssa. Pidä se mikä tuntuu omalta. 

Muutamissa blogeissa on kiertänyt hiljattain oman elämän aakkosia, Gloria-lehden tyyliin kirjaimista aueten mm. täällä Karlan  ja täällä Norpan.  En taida ehtiä kirjoittaa omiani - ainakaan vielä. Mutta koskapa tämän idean myötä muistin nämä melkoisen osuvat Kempit, laitan ne jakoon.

Mukavaa pyhää, so. Laskiaissunnuntaita! toivottelen näiden ajatusten myötä.
Ohjeita elämän louhikkoiselle tielle –  Hyvän elämän aakkosia: 


A – Ama nesciri. – Ole mielelläsi tuntematon.                      Jos haluat syvyyttä elämääsi, tuntemattomana oleminen on sinulle hyödyllisempää kuin että saat julkisuutta ja kiitosta suurilta joukoilta.B – Benevolus omnibus. – Ole kaikkia kohtaan hyväntahtoinen.                        Tahdo hyvää niille, jotka välittävät sinusta. Mutta myös niille, jotka ovat sinua loukanneet. Anna anteeksi ja unohda, jos joku on tehnyt väärin sinua kohtaan.C – Custodi cor. – Varjele sydäntäsi.                      Harjoita itsekuria, niin ettei sydämesi ailahtele sinne tänne eikä suusi puhu turhan suuria. Säilytä muutenkin aistisi herkkinä.D – Dilige solitudinem. – Nauti yksinäisyydestä.                      Opettele pitämään yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta, vaikka ne aluksi ahdistaisivatkin. Sillä vain siten voit löytää rauhan ja levollisen olon. Siellä missä on paljon ihmisiä, on myös paljon hälyä ja sydän voi helposti rikkoutua. E – Elige paupertatem. – Valitse köyhyys.                      Valitse yksinkertainen elämäntapa. Kun muistat, että vähemmän on enemmän, et nurise turhista.F – Fuge.  – Pakene.                      Ota välillä etäisyyttä arjen rutiineihin. Vältä ihmisjoukkoja ja viihdemelskettä ja varaa niiden sijaan aikaa yksinololle ja rauhoittumiselle – sillä et voi yhtä aikaa saavuttaa ikuisia asioita ja uusimpia muotioikkuja.G – Gratias age. – Kiitä.                      Muista kiittää elämän antajaa! Kiitä Luojaasi aina, käyköön sinulle kuinka tahansa, sillä hän huolehtii sinusta ja ohjaa ikuisuudesta käsin kaikkea maailmassa. Raskaina hetkinä huokaile hänen puoleensa. 

H – Humilia te. - Ole nöyrä.                      Älä korosta itseäsi, äläkä pidä itseäsi muiden yläpuolella. Siten voit päästä lähemmäksi Jumalaa ja myös muita ihmisiä.I – Intentio pura. - Pidä tarkoitusperäsi puhtaina.                      Muista hyvää tehdessäsi, että sen perimmäinen tarkoitus on tuottaa iloa Luojallesi, joka tuntee sydämesi ja rakastaa hyväsydämisiä. Jumalan silmissä olennaisempaa on hyvä tarkoitus kuin hyvä lopputulos.K – Carissim qui premunt. - Pidä rakkaimpina ystävinäsi niitä, jotka arvostelevat sinua.                      Pidä rakkaimpina ystävinäsi ja tukijoinasi niitä, jotka arvostelevat sinua. Tutki itseäsi ja tekojasi heiltä saamasi palautteen pohjalta. Jos ymmärrät ja tulkitset palautteen oikein, voit sen pohjalta korjata virheesi ja toimia vastaisuudessa viisaammin.L – Labore et dolore. - Näe vaivaa vaikka kyyneliin asti.                      Kadotat onnen, jos etsit vain omaa mielihyvääsi ja mainetta. Niiden sijaan suostu käymään läpi vaikeitakin asioita. Onni ei ole otettavissa. Sen voi saavuttaa vain antautumalla vaivannäköön, johon usein liittyy myös kipua, huokailuja ja itkua.M – Magnus qui minimus. - Suurin on se, joka on pienin.                      Arvostetun aseman tavoitteleminen on osoitus ylpeydestä. Itsensä ja omien tekemisiensä pitäminen muita tärkeämpinä on itsekkyyttä. Loppupeleissä suurin on se, joka auttaa muita ja antaa lahjansa muiden käyttöön.N – Neminem spernas – Älä väheksy ketään.                      Älä mene mukaan toisten mollaamiseen. Yritä elää niin, ettet halveksi etkä vahingoita ketään, vaan osoitat myötätuntoa ahdistuneita ja apua tarvitsevia kohtaan.O – Omne tempus Deo. Anna kaikki aikasi Jumalalle.                      Elämänkulussa huomaa, miten nopeasti vuodet vierivät. Älä vain ajelehdi kiireen virran mukana, vaan pysähdy ja anna aikaa itsellesi, läheisillesi ja Luojallesi. Ei ole mitään hyödyllisempää kuin aika, jonka vietät Jumalan kanssa – ja hänen tarkoittamallaan tavalla. Mietiskele häntä ja hänen tahtoaan monella tapaa ja monesta näkökulmasta.P – Placet-ne Deo. - Älä toimi Jumalan tahtoa vastaan.                      Älä toimi omaatuntoasi vastaan, älä edes suuresta pelosta – tai rakkaudesta. Äläkä luota liikaa itseesi, vaan hae keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa. Välillä tekee hyvää vaieta enemmän ja puhua vähemmän. Opettele ennemminkin ottamaan vastaan kuin neuvomaan itse koko ajan toisia. On turvallisempaa olla välillä suojassa kuin aina esillä.

 Q – Quid ad te? - Mitä se sinulle kuuluu?                      Älä anna arviotasi asioista, jotka eivät sinua koske. Äläkä ollenkaan sekaannu asioihin, jotka eivät sinulle kuulu. Tee sen sijaan ajoissa se, mikä sinun tulee tehdä, niin voit jälkeenpäin olla paremmalla tuulella ja saat säilytettyä sielunrauhasi.R – Revertere. - Vetäydy sisimpääsi.                      Palaa ajoittain sydämesi sisimpään ja sulje ovi. Ihminen, joka ei kuuntele itseään , kadottaa itsensä ja  jähmettyy eikä enää tiedä, kuka hän on.

Vältä tietoisesti asioita, jotka tekevät sinut rauhattomaksi. Pahat puheet, joita kuulet, vahingoittavat sisintäsi. Häpeälliset teot nolottavat. Karta vihaisia ja keskittymiskyvyttömiä ihmisiä – ja viipyile sydämesi hiljaisuudessa vaiti Jumalasi kanssa. Parhaimmillaan Jumalan seurassa oleminen synnyttää iloa, viisautta ja taivaallisen toivon näköaloja.  S – Sobrius esto.  - Ole kohtuullinen.                      Valitse pelkistetty elämäntapa. Ole kohtuullinen syömisessä, asiallinen pukeutumisessa, kunnioittava käytöstavoissa, kypsä neuvoissa, sinnikäs vastoinkäymisissä, nöyrä onnistumisissa, kiitollinen hyväntahtoisuudesta, kärsivällinen tuskissa ja myönteinen arvostelun keskellä.T – Time Deum. - Kunnioita Jumalaa.                      Älä ole ylimielinen onnen hetkellä äläkä vaivu epätoivoon vaikeuksissa. Luovuta itsesi kokonaan Jumalalle, niin raskas tulee siedettäväksi. Muista, että rauha synty usein kärsivällisyydestä.V – Vende omnia. - Myy kaikki.                      Luovu turhasta mukavuudenhalustasi. Tee hyvä vaihtokauppa: usko itsesi Luojan haltuun, niin saat häneltä kaiken niin maallista kuin iankaikkistakin elämää varten. Sillä ei kukaan ole vapaampi kuin se, joka on luopunut helpon elämän tavoittelusta ja antanut itsensä Luojansa käyttöön. Paneudu siihen, mitä teet, ettei elämä mene ohi.X – (Xus) Christus sit vita. - Kristus olkoon elämäsi.                      Maailmassa on niin paljon kaikkea, että tärkein usein unohtuu ja olennainen jää syrjään. Muista silloin lapsuuden yksinkertainen usko, iltarukous, suvivirsi. Kristus olkoon elämäsi, mietiskelysi ja toivosi kohde.Y – (Y) Hymnos cane Deo. - Ylistä Jumalaa yksinäisyydessä.                      Ihmisen perimmäinen tarkoitus on rakastaa Luojaansa koko sydämestään, ylistää häntä rukoilemalla yksinäisyydessä ja pitämällä huolta veljistä ja sisarista lähellä ja kaukana.Z – Zachae! descende. - Sakkeus! Astu alas!                      Rakas ystävä! Astu alas oman viisautesi korkeuksista ja ala opiskella Jumalan koulussa nöyryyden, lempeyden ja kärsivällisyyden hyveitä. 

 
Hyvän elämän aakkoset ovat Tuomas Kempiläisen koottuja ajatuksia 1300-1400 luvulta kirjasta Pieni Kempi (Kirjapaja 2008). Aakkosten selitykset perustuvat Pieneen Kempiin. Tunnetuin Tuomas Kempiläisen teos on Kristuksen seuraamisesta.


8 kommenttia:

 1. Onko teksinpätkien alla olevat selitysosat sun omia? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, selitykset eivät myöskään ole omiani kuten ao. anonyymi vastaajakin huomioi. Lähteet mainitsen. Muistaakseni nämä ovat olleet aikanaan seurakuntalehdessä, josta olen poiminut ne talteen. En muista tarkemmin, milloin. Seurakuntalehden toimituksella lienee myös toimituksellisia ansioita asiaan.

   Mutta hyvä, että puolustavat paikkaansa vielä nykyajassakin :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Kysyin, kun tuo pohjautuu verbi on vähän monitulkintainen: Jari Halosenkin elokuva Kalevalakin pohjautuu kansalliseepos Kalevalaan :-).

   Poista
  3. Ps. Kempiläinen tuskin puhuu muotioikuista ja viihdemelskeestä,
   Joten toimittaja lienee muotoillut teksin tai sitten kirjan toimittaja. Selvisi kuitenkin tuo ettei tekstit ole sinun kynästä. Pitää googlettaa tuo kirja, kun minua kiehtoo kovasti tuon ajan ihmisten ajatusmaailma. Kiitos kirjavinkistä siis :-)

   Poista
 2. Blogin viimeisestä kappaleesta näyttää löytyvän aakkosten ja niiden selitysten lähteet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos tarkasta huomiosta.

   Mukavaa laskiaistiistain iltaa kaikille lukijoille!

   Poista
 3. Heippa, löysin tänne evl.fi sivujen blogit listauksen avulla. Olen käsittänyt ettei Pieni Kempi ole toimitettu tekstikokoelma vaan Kempiläisen tekstejä sellaisenaan uudempana käännöksenä vain. Olin ihan unohtanut koko Kempiläisen. Tuntuu kyllä kutsuvalta kirjalta tuo näin kevään ja pääsiäisen läheisyydessä.

  T. Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annika, kiva kun löysit blogiin, tervetuloa lukijaksi! Niin, varmasti lehtitoimitus on muokannut nämä Hyvän elämän aakkoset tähän päivään lukijoille. Jos löydän lehden tiedot, lisään ne vielä tänne.

   Mukavaa kevättä!

   Poista

Eduskuntavaaliehdokas 2019 kirjoittaa motolla:

"Life is like a box of chocolates.
You never know what you´re gonna get."
- Mom of Forrest Gump, appered in the film 1994

Kommentit, ideat, yhteistyö s-postiin tallessamaailma@gmail.com