lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksen Yötunnelma


Juhannuskukkia ja koppakuoriaisia kuvissa. Tai lie mitä Ranskanmaan vastaavia ötököitä ;) Vihreällä värillä, juu, kukkiin sointuen.Tämä Juhannusaatto on kulunut lämpimän uima-altaan ääressä leppoistellen. Ja grillaillen kanaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa sun muuta. Toki raikasta salaattia kyytipoikana. Viiniä. Ja (nakki)makkaraa! Minne sitä suomalainen perinteistään pääsisi. 

Suomeen on sukulaisiin soiteltu juhannusta toivotellen. Facebookista kurkittu monenlaisia menuita ja ystävien juhannuksia siellä kotimaassa. 

Illalla tustustuimme suurensuurella (suurperhe)joukollamme läheiseen Lourmarinin linnaan. Kulttuurijuhannus? Siitä postausta myöhemmin. - Juhannushäät  ovat näköjään täällä Ranskassa ihan osuva ajankohta tuollekin juhlalle. Näet, kauniilla linnanpihalla näimme romanttista tunnelmaa, sateenkaaren väreissä... Puutarhassa iloisenranskalainen puheensorina ja kauneimpiinsa pukeutuneita ihmisiä. Ja huomiselle oli toinenkin hääpari jo ripustanut omia koristelujaan puihin, kieltotekstein ettei saisi koskea-.  Ei toki. Mutta katsoa sai.  Ja koristukset kauniiksi todeta. Kuten koko puutarha.

Romanttista aikaa tämä juhannus.

Tässä kuitenkin talolta pieni pirteä sammakko-ystäväinen. Sai ystävällisesti kylpyammeen kuopuksen hoitamana kotiin asti toimitettuna ;) Siitäpä tuo sammakkoinen loihe loikkimahan, virkistäydyttyään vedessä ensin mielellään.


Sulhojen, prinssien ja sammakoiden suudelmien aikaa, sitähän tämä on. Juhannuksen taikaa?

Niin, nuoret neitoset keräilevät kukkia - jos tarkenevat - tänä yönä. Suomessa ainakaan?
Näin olen uutisia ja säätietoja tulkinnut tällä kertaa... Onneksi näin suurperheellisen ei enää tarvitse keräillä sen seitsemän sortin kukkaa tyynynsä alle. Mistään syystä. Nuo kuvatut kukat riittävät tällä ikää. Hih.


Ihanaa Juhannusta kaikille!  
Toivottelen suomalaisten yhden rakastetuimman runon sanoin. Siispä, tässä teille vielä Eino Leinon kauniinherkkä Nocturne (suom. Yöunnelma):
Alkuperäistä Nocturnen käsikirjoitusta säilytetään Suomen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kokoelmissa. Alkuperäinen versio ja painettu versio poikkeavat toisistaan. Kuva: SKS.
Vaan kyllä, kylläpä vaan se kotimaan Juhannus on koskettavan kaunis. Lyhyt kuin lapsella paita - kaunis Suomen kesä! Se hiipii vaan kummasti mieleen - näköjään täällä kauempanakin.


NOCTURNE

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesäyön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.


Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
omani on Hiiden vuoren kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.
                                                          - 3.7.1903 Eino Leino 


 Vesa-Matti Loirin laulamana (tästä linkistä), oih!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit, ideat, yhteistyö s-postiin tallessamaailma@gmail.com