keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Lapsen oikeuksien päivän iltana - "Kannusta mut vahvaksi!"


"Luota mun vahvuuksiin."

Tänään, kansainvälisenä Lasten oikeuksien päivänä 20.11.2013 tätä lausetta on tehty tutuksi - eikä turhaan. Vammaisten lasten oikeudet olivat tänä vuonna LOS-päivän erityisaihe.
Valoa näkyvissä - aina! Kun tarkkaan katsoo.


Luota mun vahvuuksiin. Aina. Myrskynkin keskellä.


 Mä selviän. Me selvitään.

Luota, äiti! ja nauretaan taas... <3


Lainaan viisasta ja vahvaa blogitekstiä täältä, kirjoittajana suunnittelija Johanna Matikka:

"Dosentti Matti Rimpelä toteaa, että lapsella on oikeuksia, vanhemmalla vastuita ja yhteiskunnalla velvollisuuksia. Lapsi on voimaton muuttamaan olosuhteita joissa hän elää. Muutos on aina aikuisten vastuulla. Kun uupumus ja arjen yksinäisyys haastavat vanhemmuuden, tulee yhteiskunnan tarjota vanhemmille riittävä ja oikea-aikainen tuki riittävän hyvään vanhemmuuteen ja tarvittaessa avaimet muutokseen.

Vanhemmuus vaatii osaamista, sitoutumista ja jaksamista, tiivistää Rimpelä. Samaa vaativat myös työelämä ja parisuhde. Perhe-elämä on saanut rinnalleen monia kilpailijoita. Kun työ oli aikaisemmin keino elättää perhe, on se nykyään itsensä toteuttamisen mahdollistava ura - työajaton ikuisuusprojekti. Kun parisuhde pysyi kasassa aikaisemmin jaetun kodin ja lasten takia, on parisuhde nykyään jatkuvan arvioinnin kohteena – onko meillä vielä tunteita toisiamme kohtaan? Lapsi sopeutuu aikuisten maailmaan ja rakentaa elämänsä eväät lapsuutensa kokemusten pohjalta. Minkälaisin eväin he kasvavat aikuisuuteen?"

Tuollainen pätkä punnittuja ajatuksia lainaksi tällä kertaa. Vanhemmuus on aina haastavaa (toivottavasti myös iloista!) ja todella: vammaisperheissä se uupumus on vielä usein moninkertaista terveiden ja vammattomien lasten perheisiin verrattuna.

Oli hieno matka olla mukana järjestönä suunnittelemassa osaltamme LOS-pvän suomalaista viettämistä. Ja erityisesti, oman Cri-du-Chat -pojan äitinä. Luotan.
Tänään oli hengästyttävän paljon upeaa tapahtumatarjontaa ympäri Suomea vammaisten lasten perheille ja ammattilaisille. Kiitos. Vaikutuin. olin ylpeänä mukana kuulijana, kokijana, joihinkin ideoihin enemmänkin osallistuneena. Yhteistyössä on voimaa. Työ jatkuu! Lasten oikeuksien päivän jatkotapahtumia vietetään vielä lähipäivinä monella paikkakunnalla.

Lisätietoa esim. näistä linkeistä:
Unicefin sivuilta
Lastensuojelun Keskusliiton sivuilta
Lapsiasiainvaltuutetun sivuilta

Poimi näistä lähin kiva tapahtuma. Tai lueskele blogeja ja kannanottoja, jos aihe kiinnostaa. Ole Mukana! kuten Unicef omilla sivuillaan kampanjoi. 

PS. Joo, se lupaamani haamuraja-arvontakin tulee kyllä. Kunhan muistan päiväsaikaan ottaa valokuvat riittävässä valossa...! Viime postauksesta jäin näköjään sittemmin "jumittamaan" Tampereelle (no en fyysisesti sentään;) joten tämä vinkkinä vielä:

  "Mun oikeudet" Lapsen oikeuksien päivän tapahtuma Tampere-talossa 23.11.2013 klo 10–16

Tapahtuma tavallisille lapsiperheille että ammattikasvattajille ja päättäjille: Tehdään tutuksi lapsen oikeuksia ja niiden toteutumista Suomessa, esitellään lapsijärjestöjen toimintaa sekä kuvataan Tampereen yliopistossa tehtävää lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa tutkimustyötä.
Ohjelmassa seminaari, jossa puhujina lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, pääsihteeri Mirjam Kalland sekä kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn. (Wau, varmasti painavaa asiaa, pääsispä paikalle itsekin...!)
- Myös Nalleneuvola, Nallesairaala ja lapsiin ja nuoriin kohdistuvan tutkimuksen esittely
Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.
(Tapahtuman järjestävät Tampereen yliopiston lasten terveyden tutkimuskeskus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Tampereen kaupunki ja Tampere-talo Oy.
Mukana hankkeessa ovat myös Tampereen lääketieteen kandidaattiseura, Tampereen kauppakamari sekä Tampereen kaupunkinseudun elinkeino ja kehitysyhtiö Tredea Oy.)


Ja hei, otetaan ne lapsen oikeudet todesta ei vain kerran vuodessa juhlapäivänään, vaan ihan siellä arjessa! :)

 Vaan nyt, kohti torstaita - torstai on toivoa täynnä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eduskuntavaaliehdokas 2019 kirjoittaa motolla:

"Life is like a box of chocolates.
You never know what you´re gonna get."
- Mom of Forrest Gump, appered in the film 1994

Kommentit, ideat, yhteistyö s-postiin tallessamaailma@gmail.com