maanantai 20. toukokuuta 2013

Atelje Taidepysäkin pop up -päivä


Olin ystäväni, taiteilija Sari Stajévic-Teodosinin Ateljé Taidepysäkillä Klaukkalassa pop up- ravintolapäivän tapahtumassa kurkkaamassa ja kokemassa viime lauantaina 18.5. Kun minut saa Klaukkalaan asti Helsingistä ajelemaan, on oltava hyvä syy.. myönnettäköön. Ja olikin!

 Ihana idea - taidetta ja makutaidetta samalla kertaa! Me Taidepysäkillä piipahtaneet saimme taatusti mukaamme hyvän mielen ja lämpimän olon. Tarjolla oli myös elävää viulumusiikkia komean viulistin soittamana (kiitos, Petar!), serbialaista kahvia ja intialaista päähierontaa. Aivan - siis kaikkea, mitä nainen hyvään oloon tarvitsee!

Moniosaaja, ihana Sari - tämä nainen hallitsee niin kuvataiteen kuin musiikin saloja. Ammattitaiteilija, lavastaja, ikonitaiteilija. Taiteilee näköjään myös leivoksia ihan suvereenisti :) Pakko ihailla!

 Kuvat puhukoot puolestaan, jälleen kerran.
 Siispä tunnelmia kuvina:
Rosoinen, rakas Kristus

Tämä kaunis viulu oli myyntiseinällä, muistaakseni alle 300€n hintaan (muistanko väärin?) Kysykää Sarilta rohkeasti tauluista ja taiteestaan lisää, jos kiinnostutte!

Pop up -kahvilan herkkuja, namm!


Sari ja ladyt Ateljeessa - meitä taiteen ystäviä riitti mukavasti paikalla.

Kortteja ja käyntikortteja...Kampaaja -lady vasemmalla tarjosi ihanan rentouttavaa intialaista päähierontaa todella lempeään hintaan, 5€/10min. Tartuin oitis tilaisuuteen. Ja oloni hieronnan jälkeen: "Voi miksi tätä ei muista useammin suoda itselleen..? Great! Ja kiiiitos!"

Jätin myös puhdistettavaksi erään wanhan ikonin. En uskaltanut ryhtyä toimeen itse. Asiantuntijaa joskus tarvitaan.

Koskettava pieni puu

Sarin leipomaa omenapiirasta, namm, jälleen!

Juustosarvet vievät kielen mennessään, nekin.


Maria, Jumalan Äiti. Osa ikonia.
  Ikonit ovat itselleni tärkeitä, pyhiä kuvia, pysättäviä kuvia ja kertomuksia. Juuri Sarin ohjauksella olen maalannut (=kirjoittanut, sanotaan ortodoksisesti eli oikeaoppisesti) ensimmäiset ikonini. Aiemmassa postauksessani täällä sunnuntaissa mainitsinkin maalaamani ikonin hoitavasta vaikutuksesta. Ikoni on rukous. Kirjoitettu sydämen rukous, kuvaan kirjottu. Silta toiseen maailmaan. Katseen ja yhteyden avaaja. Ei palvonnan kohde vaan rukouksen apu.
 Sarin Ateljé Taidepysäkille voit pysähtyä hetkeksi tarkemmin tästä  linkistä. Yhteystiedot klikkauksen takana :)
Lisää ikonitietoa vaikka näistä linkeistä, wikistä täältä ja täältä. On ehkä viisasta mainita, että ikoninmaalauksessa on tunnistettavissa erilaisia tyylisuuntia. Ikonit ovat kautta vuosisatojen olleet erityisesti ortodoksiselle kirkolle äärettömän tärkeitä. Tuntuu, että tänä päivänä yhä enemmän myös muut kirkkokunnat ovat (onneksi!) muistaneet tai muistamassa jälleen ikonien arvon - arvokkaan tehtävän. Se kaikille suotakoon. 

Jospa oikeaoppisuuden tiukka vaatimus ei olisi se ainoa oikea lähestymistapa moneenkaan asiaan. (Kaksi puheenaihettahan tunnetusti on, joihin ei pitäisi edes pitkällä tikullakaan koskea; uskonto ja politiikka...). 

Minun ensimmäinen ikonini ei varmasti ollut eikä ole oikeaoppinen. Vaan arka, horjuvin siveltimenvedoin maalattu, itselleni silti äärettömän rakas yritys kuvata jotain - salattua ja pyhää. Aralla mielellä, hapuilevalla tekniikalla. 

Sarin opetustavasta olen äärettömän kiitollinen. "Kaiken voi aina korjata". Tämän rauhoittavan lauseen kuulen vieläkin mielessäni, alkeiskurssilta lähtien. Eipä hätää.

Voisipa elämässäkin. 

No tässäpä Sarin ohjauksessa maalaamani ikoni nyt onkin. Yksi ensimmäisistä. Maria, suruakin katseessaan.


Kuulkaapa, jotkut ovat niin onnekkaita, että saavat Sarin pian taas rennoksi, innostavaksi, lämpimäksi ja asiantuntevaksi opettajakseen muutamassakin seurakunnassa Helsingissä. Wau -sinne jos pystyt, suosittelen! Retriittejäkin luvassa, ikoninmaalauksen hengessä. 

Mutta teitä lukijoitakin nyt päätimme Sarin kanssa hemmotella -  ARVONNALLA!

Pysy siis kuulolla, seuraavassa postauksessa kertoilen tarkemmin mitä Sarin Ateljeesta lähti mukaan arvottavaksi teille eteenpäin, hyvät lukijat! Jotain pientä ja tärkeää, kevyttä mutta syvällistäkin - miten omaksesi asian otatkin - se riippuu ihan Sinusta itsestäsi.

Arvontaan voi(t) osallistua ihan tosi simppelisti, laittamalla vain kommenttiboksiini viestin-. Niinkuin blogiarvonnoissa yleensäkin. Eip maksa mittään. Vain vaivan kirjoitella rivi, tai toinenkin. 

Otan sitten yhteyttä kommentin jättäneeseen onnekkaaseen, s-postin perusteella. 

MUTTA ARVONTA SIIS SEURAAVASSA POSTAUKSESSA, jossa myös kuva palkinnoista. (En näet ehtinyt vielä edes kuvata niitä...)

 Stay tuned, my friends.6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hei Ilona,
   Kiva kun jätit kommentin :) ja mukavaa kevättä! Krisse

   Poista
 2. Ihanaa kevätpäivää!
  Kiitos hienosta ja innostavasta bloggauksesta tuolta Taidepysäkin pop-up-kahvilasta. Kuvailit Sarin juuri niin ihanasti kuin hän onkin, opettajana ja ihmisenä :) Myös omaan mieleeni on painunut syvälle tuo "aina voi korjata"-lausahdus. Koitan vaalia sitä myös "oikeassa" elämässäkin, mielessäni se on voimalauseena monien ongelmien äärellä... jos ei kaikkea voikaan kerralla ehjätä, niin ajan kuluessa helpottaa kuitenkin.

  Kaikkea hyvää matkallesi toivottaa
  Kampaaja-lady ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun eksyit tänne, Kampaaja -lady! Tuo voimalauseiden käyttö muuten usein toimii. Ja onhan urheilijoillakin omat tsemppauksensa ennen suoritusta, puhinat ja sloganit. Aika parantaa, joo, myös. Vaikka sitä pidetään monesti heppoisana sanoa ainakaan ääneen, se on silti totta!

   Sinulle samaa, kaunista kevättä ja hyvää matkaa eteenpäin!
   Krisse :)

   Poista
 3. Ystäväin; lämpimin muistoin ikoninmaalauskurssit aatoksissa :)
  *Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi,
   Hienoa, että tupsahdit tänne jättämään viestin! Siellä kurssilla kaikilla oli niin mukavaa, onneksi saimme olla mukana... :) Ihanaa kesää, ystäväiseni!

   Poista

Eduskuntavaaliehdokas 2019 kirjoittaa motolla:

"Life is like a box of chocolates.
You never know what you´re gonna get."
- Mom of Forrest Gump, appered in the film 1994

Kommentit, ideat, yhteistyö s-postiin tallessamaailma@gmail.com